

Pruebas de acceso a enseñanzas universitarias oficiales de grado (Bachillerato L.O.E.)

#### **IDIOMA EXTRANJERO: Inglés**

- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- □ Las preguntas deberán ser respondidas en Inglés.
- ☐ Duración de la prueba: 1 hora y 30 minutos.
- Esta hoja **no** se entrega y hay que responder **todos** los bloques de la propuesta elegida, A o B.

#### **PROPUESTA B**

#### **GOODBYE TO TYPEWRITERS**

India is well known for its legions of computer programmers, but the country also has another face as the last bastion of the typewriter. Manual typewriters stayed popular in India long after developed nations had entirely switched to the keyboard and mouse.

As recently as the 1990s, the Mumbai plant of a company named Godrej and Boyce was turning out 50,000 typewriters a year. They were popular in a nation where reliable electricity supplies - essential for computers - are still by no means guaranteed.

But even in India, typewriter sales have slumped in the last ten years. Gradually, every manufacturer stopped making them, leaving only Godrej's Mumbai plant - and that switched to making fridges two years ago. And now the firm says it only has 500 typewriters left in stock.

It's a far cry from the heyday of the 1950s, when India's then Prime Minister Jawaharlal Nehru held up the humble typewriter as a symbol of the nation's independence and industrialisation.

The first commercial typewriters were produced in the United States in the 1860s. The typewriter was the dominant office technology for more than a century until the computer came along.

Adapted from Mark Gregory, BBC News

#### QUESTIONS

- I. READING COMPREHENSION. (2 POINTS) (0.5 points for each correct answer) Add TRUE or FALSE and <u>copy the evidence</u> from the text to support your answer. NO marks are given for only true or false.
  - 1. India has a limited number of computer programmers.
  - 2. Nowadays, Godrej's plant is producing 50,000 typewriters a year.
  - 3. Electricity supplies in India are not reliable.
  - 4. Godrej's Mumbai plant makes fridges.

### II. LEXICON / PHONETICS (2 POINTS):

# A. LEXICON. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

Find words or phrases in the text that mean the same as these given.

- 1. Large numbers of.
- 2. Fallen severely, become very low in numbers.
- 3. Available for sale.
- 4. The most popular and successful time of.

# B. PHONETICS. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

- 2. Write two words from the text that include the same sound as "day" /eɪ /
- 3. Write one word from the text that includes the same sound as "son"  $/\Lambda$ /
- 4. Write one word from the text that includes the same sound as the underlined sound in "jam" /d<sub>3</sub> /

# III. USE OF ENGLISH. (3 POINTS) (0.5 for each correct answer)

Rewrite the following sentences starting with the words given.

I bought some red wine. It tasted like ink.	The red wine
2. People burn coal in their homes, so the air is polluted	If
3. She possibly lost her wallet on the train.	She
4. The garage is servicing my car on Monday.	I
5.Although he has an English name, he is in fact German	Despite
6.Write the correct question for the underlined words. This book belongs to Stephen.	?

# **IV. COMPOSITION. (3 POINTS)**

Write a composition of between 100 and 125 words on the following topic:

• How are new technologies changing our habits?



# Pruebas de acceso a enseñanzas universitarias oficiales de grado (Bachillerato L.O.E.)

## **IDIOMA EXTRANJERO: Inglés**

- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- □ Las preguntas deberán ser respondidas en Inglés.
- ☐ Duración de la prueba: 1 hora v 30 minutos.
- □ Esta hoja no se entrega y hay que responder todos los bloques de la propuesta elegida, A o B.

#### **PROPUESTA A**

#### THE JOURNEY

In those days, the journey from our village in the hills to the nearest big town was not an easy one. There was a bus twice a week, and it was necessary to walk about three kilometres to where the bus waited. There was no motor road to the village itself in those days. Nowadays, the villagers have a much easier life, and that long walk is unnecessary.

My father used to take things to sell in the town, and we carried everything down the steep, rocky path early in the morning. I remember how excited I was when he took me with him for the first time. I was only eight years old and everything was a big adventure. The bus was full of travellers and stopped at every village on the way. It rolled noisily down the mountain roads and turned many corners above narrow valleys until it got to the plain. That took four hours.

On the plain I saw wide, flat fields. People were working in them. Some of them waved as we passed, and I waved back. Then at last we came to the town. It was never a big place, but to me it had more houses than there were stars in the sky.

Adapted from Reason to Write.

### **QUESTIONS**

# I. READING COMPREHENSION. (2 POINTS) (0.5 points for each correct answer)

Add TRUE or FALSE and **copy the evidence** from the text to support your answer.

NO marks are given for only true or false.

- 1. It was a hard journey from the village to the big town.
- 2. The writer's father went to the town to buy things.
- 3. The writer was still a child when his father took him to the town for the first time.
- 4. The bus took four hours to get from the village to the town.

#### **III. LEXICON / PHONETICS (2 POINTS):**

## A. LEXICON. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

Find words or phrases in the text that mean the same as these given.

- 5. Path on which travel occurs:
- 6. Abrupt.
- 7. People on a journey.
- 8. Move one's hand to give a greeting.

# B. PHONETICS. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

- 1. Write two words from the text that include the same sound as "way"/eɪ /. (0.5).
- 5. Write one word from the text that includes the same sound as "three" /i:/. (0.25).
- 6. Write one word from the text that includes the underlined sound in "journey"  $/d_3/.$  (0.25)

# III. USE OF ENGLISH. (3 POINTS) (0.5 for each correct answer)

Rewrite the following sentences starting with the words given.

1. They heard him shout for help.	He
2. I would really like to be able to play the piano	I wish
3. I think it would be a good idea for you to take the job.	If
4. "Would you like to come round for dinner on Saturday?", she asked me.	She invited
5. In spite of having very little room to move, the animals seem quite happy.	Although
Write the correct question for the underlined words.  6. That took four hours.	?

# IV. COMPOSITION. (3 POINTS)

Write a composition of between 100 and 125 words on the following topic:

# A childhood memory