

Pruebas de acceso a enseñanzas universitarias oficiales de grado (Bachillerato L.O.E.) IDIOMA EXTRANJERO: Inglés

- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- ☐ Las preguntas deberán ser respondidas en Inglés.
- ☐ Duración de la prueba: 1 hora y 30 minutos.
- Esta hoja **no** se entrega y hay que responder **todos** los bloques de la propuesta elegida, A o B.

PROPUESTA A

GRANDPARENTS INCREASE THE RISK OF OBESITY IN CHILDREN

Leaving your children with their grandparents may be bad for the little ones' health according to new research in the 'International Journal of Obesity'. The British study showed that children who are looked after by their grandparents tend to be more overweight or obese. Researchers looked at over 12,000 toddlers between the ages of nine months and three years. Kids who are looked after by their parents or who go to nurseries had no similar risk of weight problems, although children of richer parents were more at risk, especially if the mother had a university education.

Almost a quarter of pre-schoolers are overweight. This research could help reduce the rate of obesity in Britain. It should also send an important message to grandparents – stop filling your grandchildren with snacks and sugary treats. We all know grandparents like to give children all they want. It is the same all over the world. There are several possible reasons why young children are more at risk of obesity with their grandparents. One is that older people might be less aware of proper nutrition and so give their grandchildren unhealthy food. Another possible cause is that older people are less active and might not play with the children.

Adapted from http://www.breakingnewsenglish.com

QUESTIONS

I. READING COMPREHENSION. (2 POINTS) (0.5 points for each correct answer)

Add TRUE or FALSE and **copy the evidence** from the text to support your answer.

NO marks are given for only true or false.

- 1. Kids of mothers who went to university are more likely to be overweight.
- 2. Nearly 25 per cent of British toddlers have problems with their weight.
- 3. British grandparents are less strict with their grandkids than other nationalities' grandparents.
- 4. The article says older people have more knowledge of what children should eat.

II. LEXICON / PHONETICS (2 POINTS):

A. LEXICON. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

Find words or phrases in the text that mean the same as these given.

- 1. Pre-school kids.
- 2. Cut.
- 3. Causes.
- 4. Dynamic.

B. PHONETICS. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

- 1. Write two words from the text that include the same sound as "heat" /iː/. (0.5)
- 2. Write two words from the text that include the same sound as "church" $/t\int$ /. (0.5)

III. USE OF ENGLISH. (3 POINTS) (0.5 for each correct answer)

Rewrite the following sentences starting with the words given.

1. New York is bigger than Madrid.	Madrid is not	
2. Why don't we have lunch together, Carol?	Let's	
3. They were late because they missed the train.	If they	
4. "Have a seat, please", Mr Block told me.	Mr Block	
5. A professional photographer will take all the photographs.	All the	
6. Write the correct question for the underlined words: <u>Joe's father</u> is an expert climber.	?	

IV. COMPOSITION. (3 POINTS)

Write a composition of between 100 and 125 words on the following topic:

▶ The importance of grandparents to their grandchildren.



Pruebas de acceso a enseñanzas universitarias oficiales de grado (Bachillerato L.O.E.) IDIOMA EXTRANJERO: Inglés

- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- ☐ Las preguntas deberán ser respondidas en Inglés.
- ☐ Duración de la prueba: 1 hora y 30 minutos.
- Esta hoja **no** se entrega y hay que responder **todos** los bloques de la propuesta elegida, A o B.

PROPUESTA B

CHOCOLATE IS GOOD FOR YOUR HEART

A study carried out in Germany over eight years has found that chocolate may be good for your heart. They compared how much chocolate was in the diet of almost 20,000 people to the number of heart attacks and strokes people had. Lead researcher Brian Buijsse said: "Chocolate is not as bad as we used to think, and may even lower the risk of heart disease and stroke." Mr Buijsse's team found that dark chocolate was the healthiest kind to eat; milk chocolate has fewer effects and white chocolate no effects.

The German study showed that people who ate the most chocolate reduced their risk of having a heart attack by 27 per cent. The risk of suffering a stroke was cut by 48 per cent. Nutrition experts believe that natural compounds in chocolate called flavonols are good for our heart. Flavonols also help reduce blood pressure. They are found in cocoa beans, and this is why dark chocolate, which has more cocoa, contains more of them than milk chocolate, which has more fat. Buijsse warns people not to suddenly eat lots of chocolate: "Eating higher amounts will most likely result in weight gain. If people start eating small amounts of chocolate, it should replace other high-calorie sweets or snacks."

Adapted from http://www.breakingnewsenglish.com

QUESTIONS

I. READING COMPREHENSION. (2 POINTS) (0.5 points for each correct answer)

Add TRUE or FALSE and **copy the evidence** from the text to support your answer.

NO marks are given for only true or false.

- 5. Researchers found white chocolate helped reduce heart attacks.
- 6. Chocolate cut the chances of strokes more than heart attacks.
- 7. Flavonols are not found in nature.
- 8. Mr Buijsse warned people not to eat too much chocolate.

III. LEXICON / PHONETICS (2 POINTS):

A. LEXICON. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

Find words or phrases in the text that mean the same as these given.

- Discovered.
- 6. Reduced.
- 7. Specialists.
- 8. Use instead.

B. PHONETICS. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

- 1. Write two words from the text that include the same sound as "mouth" $/a\upsilon/$. (0.5)
- 2. Is the "-ed" pronounced /t/, /d/ or /ɪd/ in "called". (0.25)
- 3. Write one word from the text that includes the same sound as "sharp" /a:/. (0.25)

III. USE OF ENGLISH. (3 POINTS) (0.5 for each correct answer)

Rewrite the following sentences starting with the words given.

If you don't explain the situation to her, she won't understand.	Unless	
2. "I'm late because I missed the bus" she said.	She said	
3. People say that nuclear power stations are dangerous.	It's	
4. Since BP is responsible for the oil spill, they must pay for the clean-up.	BP	
5. She started to teach English 13 years ago.	She	
6. Write the correct question for the underlined words: It takes three hours to get to London from here.	?	

IV. COMPOSITION. (3 POINTS)

Write a composition of between 100 and 125 words on the following topic:

A healthy diet.